Just in time learning

Just in time learning

Hvad er just in time learning? Det er en metode der går ud på at læring foregår i det øjeblik den skal bruges. For eksempel hvis din cykel går i stykker og du ser en youtube video om hvordan den skal fixes. Så lære du at fixe cycklen i det at du skal fixe cyklen. Modsat ville være hvis inden du tog på cykeltur, lærte alt der var om cykler til hvis nu den gik i stykker.

Det gør at, man er mere engageret i det man lærer, og man fastholder den læring bedre.

Derfor skal du have fokus på JIT learning

Just in time learning er automatisk blevet en del af vores travle hverdag. Det er kommet af at vi ikke længere har tid til at tage på lange kurser, og derfor hellere vil se en video eller læse en artikel. Metoden er kommet for at blive så det er derfor en god ide at indrette sig efter den. Dette er dog bestemt ikke en dårlig ting. Udover at der ikke spildes tid på kurser, som medarbejderne alligevel kun kan huske halvdelen af, har JIT mange fordele. 

Mere produktive medarbejdere

Ved at have en let tilgængelig vidensplatform, kan medarbejderne hurtigt dobbelt tjekke deres usikkerheder. Dette gør at de undgår fejl og derved spare den tid de ellers ville have brugt på at rette fejlen. Der laves også mindre fejl, da metoden tages i brug af medarbejdere, som faktisk vil lære noget. Vi lære hurtigere og bedre hvis vi kan se meningen med det vi lære. Det er medarbejderen selv, der har taget initiativ til læringen og vil derfor også tage ansvar for den. Voksne medarbejdere kan godt lide selv at bestemme og her bestemmer de selv hvad de skal lære. JIT holder altså også på motivation og engagement da medarbejderne kan se sig selv i det de gør. 

Udfordringer er kun spændende hvis man har kompetencerne til at udføre dem

Positiv læringsprocess

Læring er noget, der skal holdes ved lige. Ved hjælp af JIT, er dine medarbejdere altid opdateret. De vil være motiverede til at holde læringsprocessen i gang da de vil få succes oplevelser og mærke deres kompetencer udvide sig. De vil mærke dette med det samme, da vi lærer hurtigere hvis viden skal implementeres med det samme. Både fordi teori anvendes i praksis, men også fordi vi er mere motiverede til at se alle detaljer. Ofte vil konsekvensen af manglende fokus på læringsopgaven, ramme den som skulle lære. Hvis du ikke får fikset den irriterende email, kan du ikke komme videre med resten af dagens opgaver og du vil få senere fri. 

Hvordan skal din virksomhed bruge jit

Når du skal igang med at lave din egen vidensplatform, er der nogle ting du skal huske. Dit system er der for at hjælpe dine medarbejdere så det er vigtigt at de ikke bliver mere forvirret af det. Inddrag derfor også dine medarbejdere i procesen. Kommunikation er en stor del af Just in time learning.

Regel nr.1 er uanset på hvilken måde du vil gøre læring tilgængeligt, så hold det enkelt. Hvis det er lange videoer eller beskrivelser så ødelægger det hele pointen af JIT learning. hvis du laver videoer så forklar dog helst ikke flere problemer i en video. Hvis du gør dette så gør det tydeligt hvilket tidspunkt diverse kommer. Det samme gælder i tekstform. Brug tydelige og klare opdelinger/overskrifter. 

Regel nr.2 Planlæg forud. hvis du ved dine medarbejder snart vil opleve noget nyt som muligvis kan give komplikationer. Lav forinden en guide til, hvordan de kommer igennem de udfordringer de møder. Dette kræver også at du overvejer hvilke problematikker der kan opstå.

Regel nr. 3 Brug eksempler og scenarier så det er lettere for medarbejderne at forstå. Ved at gøre dette er du klar i dit utryg og kan ikke misforstås. Af samme grund er det godt at være visuel. Brug billeder og tegninger til hurtig og let forståelse.

TOP TIP!

Hav i baghovedet at dine medarbejdere ikke altid er på deres computer.
Gør din vidensplatform let tilgængelig på mobil også.

Livslang Læring

På fremtidens arbejdsmarked kommer medarbejdere til i højere grad at arbejde selvstændigt. For at kunne møde de udfordringer, der opstår er det essentielt virksomheden fokuserer på Livslang Læring. 

Livslang Læring

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *